Kamenný nástroj

Informace o zboží z internetového obchodu www.minerals-fossils.cz



velikost 10 cm

starší doba kamenná
kultura: starší Acheuléen 
stáří:
1,5 - 1,7 milionu let
lokalita: Faija, Maroko


Kód zboží: ARCH01-13203

Dostupnost: PRODÁNO

Cena
1850,- Kč

Detailní popis

Kamenný nástroj vyrobený pračlověkem Homo Erectus s hybridními znaky acheulénské a Oldowanské technologie. Nástroj pochází z oblasti Faija u Marocko-Mauritánské hranice. Kamenná industrie z tohoto archeologického naleziště nemá zcela jednoznačné znaky vyspělejší Acheulénské technologie, kde byli nástroje opracovávány do typického klínovitého či hruškovitého tvaru s oboustranným ostřím. Nástroje z Faija jsou opracovány také po celém obvodu ve snaze vytvořit ostrou hranu, ale chybí zde klínovité vytvarování. Tato odlišnost může být určitým přechodem starší Oldowanské a mladší Acheulénské technologie. Mohlo by se tedy jednat o kulturu spadající do starších období Acheulénu, které se datuje od 1,76 milionu let před současností. Tyto nástroje byly používány jako primitivní úderné zbraně nebo nástroje (sekyrky, palice a řezné nástroje) na zpracování ulovené zvěře a rozbíjení kostí. 

Nástroj má silně eolizovaný povrch pokrytý barevnou pouštní patinou, což jsou nepochybné znaky svědčící o pravosti nástroje. Rozměry 10 x 8 x 3 cm 

bližší určení:

lokalita: Faija, západní Sahara, Maroko
prehistorické období: starší doba kamenná
kultura: Acheuléen 1,7 - 0,1 milionu let (sveroafrická acheulénská kultura je datována v intervalu kolem 1,5 - 1,7 milionu let)
geologické stáří: střední pleistocén
člověk: patrně Homo Erectus (člověk vzpřímený)



Tento produkt naleznete na adrese:
Http://www.minerals-fossils.cz/zbozi/7001/