trilobit Koneprusia brutoni

Informace o zboží z internetového obchodu www.minerals-fossils.cz



velikost trilobita 3,5 cm

stáří:
prvohory, devon
lokalita: Lehfira, Maroko



Kód zboží: ZS35-13508

Dostupnost: PRODÁNO

Cena
10000,- Kč

Detailní popis

Kompletní exemplář vzácného trilobita rodu Koneprusia brutoni, který je vypreparovaný s ostny pokrývající jeho krunýř. Tato "Koněprusie" je poměrně velká, její thorax měří 3,5 cm, ale ve zcela narovnaném stavu by měřil tak 4 cm. Zachování fosílie je velmi pěkné a zvláště zdařilá je pak samotná preparace, díky které bylo možné očistit od horniny i jednotlivé drobné ostny. Na tomto exempláři nenajdeme jedinou rekonstrukci poškozených či chybějících částí (snad jen kromě nezbytného lepení prasklin, které však po preparaci nejsou patrné). Všechny ostny tohoto trilobita jsou jeho vlastní (100% pravé), což si myslím, že oko zkušeného sběratele dokáže posoudit už ze samotných fotografií. Jelikož je trilobit ponechán opravdu bez oprav a rekonstrukcí, tak můžeme vidět, že pár ostnů na rhachysu trilobitovi chybí (což je ztráta vzniklá ještě před fosilizací). Vzhledem ke kvalitě se jedná o špičkový sbírkový kus za velmi příznivou cenu. 

Rod Koneprusia je pojmenován podle českého naleziště v okolí města Koněprusy, odkud pochází první popsaný nález. V čechách však nikdy nebyl tento trilobit nalezen kompletní, v díle Joachyma Barranda z roku 1852 jsou popsány pouze jednotlivé fragmenty. Vzorky byť jen samostatného hlavového štítu v koněpruských vápencích patří mezi raritní nálezy.

Zkamenělina je z horniny preparovaná kombinací několika metod, především metodou mikropískování, které se provádí pod mikroskopem a spočívá v odstraňování horniny kolem fosílie proudem vzduchu s abrazivními částicemi. Vzorek je kvůli přepravě  ze spodu připevněn šroubkem k podložce.

lokalita:   
Lehfira,
region Alnif, západní Sahara, Maroko

stáří:      
prvohory, spodní devon - stupeň Prag 
(cca 411 - 407 milionů let)

taxonomické zařazení:

říše: Animalia - živočichové
kmen: Arthropoda - členovci
třída: Trilobita - trilobiti
řád: Lichida
čeleď: Odontopleuridae
rod,druh: Koneprusia brutoni



Tento produkt naleznete na adrese:
Http://www.minerals-fossils.cz/zbozi/7843/